Stargardt Hastalığı, görmenin bozulmasıyla kendini gösteren sıklıkla genç ve orta yaşlı bireyleri etkileme eğiliminde olan genetik özellikli bir hastalıktır. Maküler dejenerasyon adı verilen görme alanı bozukluğunun görüldüğü durumlardan biridir. Bazı durumlarda görme kaybı yaş ilerlemesine rağmen fark edilmeyebilir.

Hastalığın ilerlemesi her bireyde aynı şekilde gelişmez. Bazı bireylerde çok hızlı ilerlerken bazı bireylerde yavaş ilerleme gösterir. Normal bireylere oranla görme keskinlikleri oldukça düşüktür. Bazı bireylerde istemsiz göz hareketleri hastalığa eşlik edebilir. Bir kısım hastada gözde belirgin lekelenmelerin varlığı söz konusudur.

Stargardt_hastaligi

Stargardt Hastalığı’nın görülme sıklığıyla ilgili Türkiye verileri ender görülmesinden ötürü net değildir ancak dünya istatistiklerine bakıldığında ortalama on bin kişide bir görüldüğü tahmin edilmektedir.

En başta dediğim gibi genetik bir hastalık olan Stargardt’ın, göz sağlığı için vazgeçilmez bir madde olan A vitamininin, vücutta işlenmesini sağlayan süreçleri yürüten genlerde bir takım mutasyonların ortaya çıkması nedeniyle görüldüğü düşünülüyor. Hastalık “otozomal resesif” olarak kalıtılıyor.

Stargardt Hastalığı’nın bilinen bir tedavisi yoktur. Bu hastalığa yakalanan bireyler mutlaka parlak ışıktan korunmalıdır. Ultraviyole ışınları emen güneş gözlüğü veya koruyucu gözlük takmalıdırlar. Hastalığın tedavi edilebilmesi amacıyla yurtdışında birçok girişim çalışmalarını devam ettirmektedir. Bu tip nadir görülen hastalıklarla başa çıkmak oldukça zor süreçlerden geçebilmeyi gerektirir. Bu açıdan mutlaka genetik danışmanlık hizmeti almanız önerilir.

Bu hastalıkla ilgili sormak istediğiniz hususları mutlaka yorum bölümüne yazınız. Teker teker değerlendirip gerekli yönlendirmeleri sağlayacağım. Sağlık ve mutluluk dolu günler dilerim.

Schedule appointment

Dr. Erhan Yavuz

Erzurum'da bir hastanede hekim olarak görevimi sürdürmekteyim. Boş zamanlarımda hobi olarak sağlık ve diğer bazı konularda içerikler üretmekte ve internet ortamının bilgi seviyesini en üst düzeye çıkarmayı hedeflemekteyim.

Vestibulum ante ipsum

Vestibulum ac diam sit amet quam vehicula elementum sed sit amet dui. Donec rutrum congue leo eget malesuada vestibulum.

2 Comments

  1. Süleyman Ekim 2, 2020 at 2:43 am - Reply

    Iyi günler Dr Erhan yavuz bey bu hastalık dan dolayı malülen emekli olunabilirmi ? Olan varmı? Teşekkürler

    • Süleyman Ekim 2, 2020 at 2:45 am - Reply

      Stargardt

Leave A Comment